CS030 Samen-solo Training #11: Bochten

Samen-solo training nummer 11. De weersverwachtingen zijn goed, dus hopelijk wordt het een mooie dag om te fietsen.

Het thema van deze week is bochten: Hoe rijd je zo goed mogelijk een bocht door. Een goede bocht is een bocht waarin de renner geen, of zo min mogelijk, snelheid verliest. Goede techniek is hierbij van groot belang, maar ook kennis van het parcours en zelfvertrouwen spelen een belangrijke rol. Tijdens deze training gaan we aan al deze aspecten aandacht besteden.

Techniek

Bocht voorbereiden

Een goede bocht begint al een stukje voor de daadwerkelijke bocht. Probeer zo ver mogelijk vooruit te kijken om de bocht zo goed mogelijk in te schatten:

  • Hoe loopt de bocht? is deze haaks, wordt hij scherper of juist minder scherp, wat voor obstakels kom je tegen (verkeer, natte plekken etc.)
  • Wat komt er na de bocht? loopt de weg rechtdoor, volgt er nog een bocht, zijn er obstakels (andere weggebruikers, veranderend wegdek, paaltjes etc.)

Het helpt als je een bocht vaker gereden hebt, dan weet je wat je kunt verwachten. Daar gaan we deze training aan werken door bepaalde bochten vaker te rijden. Hopelijk gaan de bochten steeds beter naarmate je ze vaker gedaan hebt.

Remmen en schakelen

Remmen en schakelen doe je zoveel mogelijk voor de bocht. Schakel terug als je denkt met minder snelheid de bocht uit te komen dan je hem ingaat, en rem zoveel mogelijk voor je begint met sturen.

Remmen in een bocht zorgt ervoor dat je eerder grip verliest dan wanneer je dit niet doet. Door te remmen tijdens het sturen, vergroot je eveneens de kans dat je wielen blokkeren en dus zult slippen. Als je toch wilt remmen in een bocht, doe dit gedoseerd, bouw dan geleidelijk de druk op je remmen op. Zo verklein je de kans op een blokkerend wiel.

Houding en fietstechniek

Je houding op de fiets bepalen hoe hard je door een bocht kunt gaan. De kern is simpel: Een zo laag mogelijk zwaartepunt zorgt voor grotere stabiliteit. Dit kun je bereiken met een paar simpele aandachtspunten:

  1. Handen onderin de beugels
  2. Druk op je buitenste pedaal en op je binnenste arm.
  3. Ellebogen gebogen houden, kin naar je stuur
  4. Kijk zo ver mogelijk vooruit

Uiteraard zijn er nog 101 andere tips te bedenken, maar voor nu zijn dit de aandachtspunten. De belangrijkste tip is misschien wel: Kijk waar je heen gaat!  Je zult merken dat hoe verder je vooruit kijkt in een bocht, hoe makkelijker je door de bocht zult gaan; Je kunt beter anticiperen op dingen die voor je gebeuren en je lichaam zal bijna automatisch een betere houding aannemen.

Lijn

Een scherpere bocht kun je minder snel nemen dan een flauwe bocht. Daarom is het van belang dat je de lijn van je bocht goed kiest. Een goede lijn zorgt voor een minder scherpe bocht: de ideale lijn. Deze lijn loopt van de buitenkant van een bocht, naar de binnenkant van de bocht (de apex), en weer terug naar de buitenkant. Als je de apex bent gepasseerd, heb je het scherpste deel van de bocht gehad. Zodra je fiets weer recht genoeg is kun je weer beginnen met trappen.

Routes en oefeningen

LET OP; voer de oefeningen alleen uit als je de bocht goed kunt overzien.

De nadruk ligt deze training op de bochten. Het fietstempo op tussenstukken kun je fietsen op een tempo dat je zelf prettig/leuk vind. Deze training kun je uiteraard alleen doen, maar als je een fietsmaatje hebt, je kunt veel van elkaar leren door naar elkaar te kijken! Denk er bijvoorbeeld aan om elkaar eens te filmen. Het is super leerzaam om jezelf terug te zien.

Route:

Deze week slechts twee varianten:

Hier vind je de routes direct als .GPX file.

De training kun je zelf makkelijk langer maken door de oefenrondes vaker te rijden. Je zult merken dat de kracht van een goede bocht echt in de herhaling zit! Een ander bijkomend voordeel is: Je hebt meer kans om je flyby’s te imponeren met je bochtentechniek! 

Oefeningen:

1.    Haarspelden plofsluis

Hier komen we twee keer langs: Aan het begin, en aan het einde van de route. Kijk goed door de bocht en let op je basishouding.

Kijk of er verschil zit in de eerste keer ten-opzichte van de tweede keer.

2.    Rondje Kaagschip Houten

Dit stukje industrieterrein is hopelijk lekker rustig op zaterdag.

NB: Bij mooi weer zal hier een trainer aanwezig zijn +- tussen 10:30u en 11:30u

Het is leuk als je hier met z’n tweeën bent. Doe de oefening dan om-en-om. Dan kan je elkaar bekijken en aanwijzingen geven!

Tip: maak foto’s of een filmpje van elkaar! Dit is erg leerzaam.

Oefeningen:

1. Drie rondjes verkennen, aandacht op je basishouding
Handen onderin de beugels
Druk op je buitenste pedaal
Ellebogen gebogen houden, kin naar je stuur

2. Drie rondjes: Ideale lijn zoeken
Remmen en terugschakelen schakelen voor de bocht
Rem los en insturen vanaf de buitenkant
Via de apex (binnenkant) naar de buitenkant van het einde van de bocht
Versnellen!

3. Drie rondjes (minimaal): Combineren van ideale lijn en houding, probeer elke bocht harder door de bocht te rijden. Doe dit minimaal drie rondjes. Je zult merken dat hoe beter je de bocht leert kennen, hoe meer.

3. Haarspelden Prinses Irenesluis

Dit rondje twee (small) tot vijf (large) keer rijden.

4.    Haarspeld Pr. Beatrixsluis

Let goed op het verkeer hier

Doe deze één keer, je komt met een mooie snelheid naar beneden, en probeer deze bocht technisch goed te rijden.

5.    Rondje Middelwaard (Jan Blankenbrug)

Dit rondje drie (medium) tot vijf (large) keer rijden.

 

 

 

Nog geen opmerking, plaats je opmerking hieronder!


Voeg een reactie toe