Fietsinspiratie van leden: Jair Hoogland

Voorlopig mogen we niet op reis, maar gelukkig is er in Nederland nog voldoende te ontdekken. Wie kunnen we beter vragen naar het mooiste fietsgebied van Nederland dan Jair Hoogland, die dit jaar zowel rond Nederland als randjes provincie heeft gereden? Wat is jouw tip voor fietsen in Nederland? Zet het onder het bericht op facebook.

Het mooiste fietsgebied van Nederland…? Met diverse “randjes” provincie en de Race Around The Netherlands, heb ik dit jaar elke provincie gezien. De vraag wat het mooiste fietsgebied van ons land is wordt me vaak gesteld.
Dit jaar heb ik erg weinig kunnen klimmen, daarom gaat mijn eerste gedachte uit naar Zuid-Limburg. Waar ik afgelopen jaren vaak even in de trein sprong om daar te trainen, toeren en vlaai te happen, ben ik hier dit jaar nauwelijks geweest. Treinreizen wordt ontmoedigd en als gehoorzame burger, zonder auto, had ik weinig kans om hier naartoe te gaan.
Fietsen vind ik het leukste in gebieden die ik niet ken en dus moest ik steeds vindingrijker worden om nieuwe wegen te vinden. Steeds langere tochten maken is het meest voor de hand liggend. Dat heb ik dus ook gedaan. Van “gewoon” 200 kilometer op de bonnefooi ronddwalen en elk paadje induiken dat er interessant uitziet, tot de randjes van provincies rondrijden en uiteindelijk een rondje Nederland. Een andere manier om zonder openbaar vervoer op nieuwe plekken te komen is bikepacken. Dit heb ik vele weekenden gedaan. Tassen aan de fiets naar een locatie 150-200 km verder rijden en een dag later weer terug. Genoeg methodes om op veel plekken te komen.

Terug naar de vraag wat het mooiste fietsgebied van Nederland is. Moeilijk kiezen want elk gebied heeft wel iets wat er uitspringt. In sommige regio’s is het in de hele streek fantastisch fietsen, in andere slechts op bepaalde paadjes. Als ik één gebied mag kiezen kom ik toch op Zuid-Limburg, maar dat vind ik te makkelijk en bovendien vermoed ik dat de meeste mensen het hier wel kennen. Daarom bij dezen een lijstje met plekken in Nederland waar ik dit jaar heb gefietst en me hebben verrast.

Een paar van de mooiste paadjes:

  • Op de Veluwe vanuit Speuld via Drie naar Krachtighuizen kom je op een aantal prachtige bospaden waaronder het Waterwegje. In het voorjaar toen ik er reed was het dichtbebost en prachtig groen, maar ik denk dat dit stukje het in alle seizoenen goed doet.
  • Tussen Chaam, Gilze en Alphen liggen de Chaamse bossen. De Wolfgatsebaan is een prachtig paadje dat door dit prachtige bosgebied loopt.
  • Ten Zuidoosten van de Holterberg ligt Markelo aan de voet van de Markeloosche Berg. De bergweg hier overheen is prachtig. Geen lange of hoge klim, maar genoeg hoogteverschil voor een prachtig uitzicht over Twente én de Achterhoek. Markelo ligt in Twente maar op de grens van beide prachtige fietsgebieden.

Mooiste natuurgebieden:

  • In het Zuidoosten van Drente ligt Bargerveen. Een hoogveengebied waar geweldige fietspaden doorlopen.
  • Het Krammer is het water dat het Zuidoosten van Zuid-Holland met Zeeland scheidt. Langs dit water loopt een dijk. Hierop fietsend voel je je klein omdat je ver, heel ver van je af kunt kijken. Grote schepen en een eindeloze dijk, maar, in de juister periode van het jaar, ook tulpenvelden nabij Oude-Tonge.
  • Tijdens Randje Brabant werd ik geweldig verrast door de Kempen. Dit gebied ligt vooral in België maar bevat ook delen van Noord-Brabant en Limburg. Zanderig bos, ven en heidegebied. Om te fietsen vind ik met name de heide rondom Valkenswaard erg aantrekkelijk.

Mooie plaatsen:

  • Bronckhorst noemt zich de kleinste stad van Nederland. Waarschijnlijk waar, want binnen twee minuten ben je er doorheen. Toch voelt het niet als een dorp, heeft het een prima terras en heeft een geweldige ligging aan de IJssel. Vanuit de Veluwezoom met een pontje makkelijk te bereiken.
  • Veenhuizen is een dorp in Drenthe dat uit drie gestichten bestaat. “De Maatschappij van Weldadigheid” wilde de armen door middel van arbeid op het land en in de vervening heropvoeden. Dorp vol geschiedenis en rijksmonumenten.
  • De Rijp, wat oeverrand betekent, is een langgerekt dorp in Noord-Holland. Je ziet de welvaart van vorige eeuwen. Prachtige 17e en 18e-eeuwse gebouwen die goed bewaard zijn gebleven. Een idyllisch stadje in de polder.

Nog geen opmerking, plaats je opmerking hieronder!


Voeg een reactie toe