Inspiratie – Fietsen met Wieke Hofsteenge

Het afgelopen jaar is het gravelbiken enorm gegroeid in populairiteit. Op strava komen steeds meer fantastische routes en verhalen voorbij. Zo ook enthousiaste Wieke. Wij vroegen naar haar avonturen en ervaringen. Wat vind jij: een aparte tak voor het gravelbiken binnen CS? En wat wil je daar leren of ontdekken? Laat het weten in de comments!

Welke gravelbike heb je?
Ik heb een Scott Addict Gravel 30. Een zogeheten gravelracer, een gravelbike die zowel geschikt is voor op de weg als er naast!  Helemaal in combinatie met twee verschillende bandensets, een gladde race band en bredere gravelband met meer profiel.

Wat maakt gravelbiken zo leuk?
Het toffe aan gravelen is dat je op plekken komt waar je met de racer niet zo snel komt. Dwars door het bos, over een open heideveld, vlak langs zandverstuivingen, slingerend langs een riviertje, etc. Ik kan heel erg genieten van de natuur en het ontdekken van nieuwe paden en mooie plekjes! Helemaal als het weer ook nog mee zit, en je bijvoorbeeld net de zon door de mist ziet komen. Wat gravelen ook leuk maakt, is dat je beleving van snelheid anders is. Vooral op de semi verharde gravelpaden kan je echt lekker in de flow komen en het gevoel hebben dat je over het pad zoeft, met het klinkt wat cliché het knisperende gravel onder je. Het Let de Stigterpad, wat loopt van Maarn tot Rhenen, is een voorbeeld van zo’n pad wat heerlijk rijdt. Door het bos, over de hei en als je even van het pad afwijkt ook langs het egelmeer wat zo’n mooi plekje is.

Wat zijn je leukste gravelbike avonturen?
Afgelopen jaar heb ik heel erg het gravelen ontdekt, aangewakkerd door Bob en zijn aanstekelijke enthousiasme 😉 Vooral in de maanden maart, april en mei was het vorig jaar al schitterend weer en was het elke rit raak met nieuwe paden en plekken! Ik kan me goed herinneren dat ik zowat na elke rit euforisch terug kwam omdat ik weer zoveel moois had ontdekt. Één van de eerste tochten met gravel ging van Arnhem naar Utrecht dwars over de Veluwe en Planken Wambuis. Vooral natuurgebied Planken Wambuis heeft me toen heel erg verrast! Vanaf Oud-Reemst tot aan Otterlo kan je kilometers lang over gravelpaden rijden door prachtige natuur (hei, zand, bos). Het echte avontuur/avontoer kwam toen ik met Marieke ging fietsen in het Zwarte Woud, op onze koninginnenrit had ik een mooi gravelpad gevonden, dacht ik. Eenmaal aangekomen bij het pad was het toch wel vrij uitdagende gravel (zeg maar echt wel grof grind met steenbrokken) met ook nog eens hoogtemeters. Oeps, toen kwam ik wel tot de ontdekking dat de gravel die wij in Nederland hebben, zeg maar de semi-verharde fietspaden met soms wat meer en minder modder, niet direct te vergelijken is met de gravel in het buitenland. En het nieuwste avontuur, deze week heb ik ontdekt dat je met een gravelbike ook prima uit de voeten kan op het strand! Ook heel leuk!

Wat staat er op je gravelbike bucketlist en/of je plan voor dit jaar?
Ja echt bucketlist is natuurlijk gravelen in Toscane, Italie. Dus dat wil ik zeker nog een keer doen. Maar ik heb afgelopen jaar ook gezien hoe mooi Nederland eigenlijk is, en daar wil ik dit jaar mee verder gaan. Dus ik ben gaan kijken waar in Nederland ik allemaal heb gefietst en welke gemeentes er nog ontbreken (dit kan je voor jezelf ook bekijken via www.longtermnlchallenge.nl). Het plan is dus om deze gemeentes te gaan ontdekken en daar ook de gravelpaden en natuurgebieden op te zoeken. Verder lijkt me heel tof om weer op bikepack vakantie te gaan en bijv. het Pieterpad te fietsen. Ook spookt er nog ergens in mijn achterhoofd The Ride Gravel. En natuurlijk zou het leuk zijn als we weer met meer mogen mogen fietsen. Hoe leuk zou het zijn als we ook binnen CS030 een graveltak hebben!

Welke tip heb je voor andere gravelbikers?
Ga er vooral lekker op uit! In Nederland kan je ook al goed gravelen met 25 of 28 mm banden, dus als je net begint is het niet nodig om direct een gravelbike aan te schaffen. Gravelroutes zijn al goed te maken op basis van de bekende fietsknooppunten, en natuurlijk via de gravel highlights in Komoot of neem een kijkje op deze website vol mooie gravelroutes https://gravelrides.cc/alle-routes/.

Wat is je favoriete ontdekte koffie&taart plekje?
Achter de zandverstuiving van Hardewijk heb je landgoed Staverden waar je bierbrouwerij De Uddelaer en Brasserie Staverden hebt waar je een heerlijk kopje thee en een taartje kan eten. Super mooi plekje zo naast het landgoed.

En je b&b/overnachting?
Als we doorgaan op de landgoed/kastelen tour, kan je mooi overnachten in Kasteel de Essenburgh bij Hierden. Prachtig oud kasteeltje!

Welke CS’er zou jij een vraag willen stellen?
Roos Anneveldt

Welke vragen Wieke haar zou willen stellen, lees je in de volgende Inspiratie!

Wat vind jij?
Een aparte tak binnen CS voor gravelbiken? En wat wil je daar leren?

Laat het hieronder weten in de comments!

3 Opmerkingen

  1. Uiteraard zullen we binnen CS030 ons moeten richten op Gravelbiken, zo’n opkomende trend kan je toch niet negeren? Het zou bijvoorbeeld erg leuk zijn om zo nu en dan eens een graveltochtje te organiseren of een weekendje weg op de gravelbike. Een aparte “tak” of specifieke trainingen lijkt mij wat te ver gaan eerlijk gezegd. Overigens is het tegelijkertijd wel weer een nieuwe uitdaging hoe voorkomen kan worden dat er een overload komt op de natuur en dat er teveel Gravelaars door bossen en velden gaan crossen…. iets wat we met het wielrennen op de weg ook zien ontstaan.


Voeg een reactie toe