Meesterknecht van de Maand: Jan Haanstra

CS030 bestaat dankzij de inzet van vrijwilligers. Om die nog zichtbaarder te maken, roepen we elke maand een Meesterknecht van de Maand uit. In ruil voor het antwoord op een paar lastige vragen, krijgt hij of zij de unieke CS030 Meesterknecht-sokken! Deze maand is het de beurt aan Jan Haanstra. Jan is een van onze hoofdtrainers, met als aandachtsgebied de starterstrainingen. Vanuit deze rol vormt hij de schakel tussen de trainers van de starters, de TC en de CSA. Juist nu we weer zijn gestart met het aanbieden van starterstrainingen, een belangrijke taak.

Jan Haanstra – Hoofdtrainer Starters – BMC Granfondo & Giant XTR

1. Hoe kwam je aan jouw vrijwilligerswerk?
Ik geef vanuit mijn werk veel trainingen, ook regelmatig train-de-trainer trainingen. Daardoor zag ik waarin er bij de CS-trainingen winst valt te behalen, bijvoorbeeld door effectievere evaluaties. Zodoende kwam ik via Féri Roseboom bij de Trainers Opleidingscommissie terecht. Omdat ik niet geloof in ‘van langs de zijlijn commentaar leveren’, ben ik vervolgens trainer geworden. Ik ben toen veel starterstrainingen gaan geven en een half jaar later vroeg Corien Flint of ik hoofdtrainer starters wilde worden. Dat kanaliseert aardig mijn ideeën voor ‘samen beter’.

2. Wat heeft vrijwilligerswerk jou gebracht?
Het leuke aan trainingen geven, is dat je er zelf ook veel beter van gaat rijden. Ik reed al een paar decennia rond, maar de trainersopleiding en het regelmatig geven van trainingen, hebben mij naar een hoger niveau geholpen.

Het leuke aan starterstrainingen geven, is dat het heel dankbaar werk is en dat je heel snel het effect van de training ziet. Ook helpt het om zelf (weer) bewust bekwaam te zijn; van alle dingen die je doet, moet je het hoe én het waarom uit kunnen leggen. Daarvan ga je ook zelf veel bewuster en beter rijden.

Daarnaast is het een leuke manier om heel veel mensen binnen CS te leren kennen. Ook het samen met andere hoofdtrainers, bestuur en diverse commissieleden vormgeven van wat wij als club doen en uitdragen, vind ik leuk en zinvol.

3. Wat heb jij CS030 gebracht?
Naast mijn kennis en ervaring als trainer/coach, denk ik mijn enthousiasme en mijn vermogen om mensen te motiveren om uit hun comfort-zone te treden.

4. Wat is je leukste CS-herinnering?
Met veel genoegen denk ik terug aan de fietsweekenden in de Ardennen en het Sauerland. Overdag fietsen in een uitdagende omgeving en ’s avonds gezellig babbelen en bieren. Ook het fanatisme waarmee de gezelschapsspelletjes werden gespeeld is mij bijgebleven; hoezo competitief? De mooiste herinnering is wel het samen met een groep CS’ers afreizen naar de Dolomieten, om daar een week te trainen en vervolgens de Maratona te rijden in een majestueus landschap; een sportief en sociaal hoogtepunt. Hopelijk volgen er meer!

5. Waar brengt de fiets jou dit jaar?
Helaas ging de JNC dit jaar (weer) niet door. Ik hoop hem binnenkort solo te kunnen rijden, als ik op vakantie ga op de grens van Duitsland en Luxemburg.
Gelukkig hebben we een prachtige omgeving op fietsafstand, die ik door de vele soloritten nog weer wat beter ken… En met mijn zoon over de singletracks rond Zeist en Austerlitz raggen, blijft ook een belevenis.

Nog geen opmerking, plaats je opmerking hieronder!


Voeg een reactie toe