Veilig fietsen doen we samen!

Sinds half juli kunnen we eindelijk weer in groepen rijden en met CS030 trainen. Na alle soloritjes besteden we in de trainingen daarom ook extra veel aandacht aan groepsrijden. We zijn erg blij hoe dit door de trainers en de deelnemers is opgepakt. Veilig in een groep rijden vormt namelijk de basis voor fietsen bij CS030.

Tegelijkertijd hebben we ook te maken met een nieuwe realiteit: fietsen is gedurende de COVID-pandemie steeds populairder geworden, en we delen de weg met steeds meer fietsers en andere weggebruikers. Logischerwijs komen we daarom met groepen van CS030 steeds vaker in mogelijke conflictsituatie met andere weggebruikers terecht.

In de landelijke media hebben we in de afgelopen periode diverse negatieve artikelen over wielrenners kunnen lezen. We zijn in onze CS030-tenues een bijzondere en zichtbare groep weggebruikers, en we liggen daarom voor de buitenwereld continu onder het vergrootglas. En die grote zichtbaarheid bij mogelijke conflictsituaties betekent dus ook dat de omgeving waar we in rondrijden van ons veel verantwoordelijkheidsgevoel en vermogen tot reflectie verwacht.

Ieder lid heeft zelf de verantwoordelijkheid om bewust en veilig deel te nemen aan het verkeer. Veilig fietsen met CS030 houdt in dat je als groep netjes rijdt en alert bent op onverwachte situaties. Zowel binnen de groep als met andere weggebruikers, en zowel voor onze als voor hun veiligheid.

We doen allemaal ons best om netjes te fietsen. Maar wielrennen is en blijft een risicovolle sport: soms gaat er wel eens wat mis. Een onverwacht moment, een groep die plots moet stoppen en waarbij mensen elkaar raken, een tegenligger die we net wel of net niet kunnen ontwijken, of in het ergste geval: een valpartij. Hopelijk zonder, maar helaas ook wel eens met schade.

Sinds de herstart van de trainingen komen er bij ons elke week meldingen van valpartijen en onveilige situaties binnen. En ondanks dat wielrennen bepaalde risico’s met zich meedraagt, vinden wij elk incident er één te veel. De veiligheidscommissie registreert daarom alle incidenten, om het bestuur en de trainers te kunnen adviseren over waar op het gebied van veiligheid aandacht aan besteed moet worden bij de trainingen.

Als club willen wij graag het goede voorbeeld geven. Wij verwachten daarom dat ieder CS030-lid verantwoordelijkheid neemt voor zijn of haar rijgedrag. Daar hoort ook bij dat we elkaar aanspreken op onverantwoord gedrag. Als trainer meld je daarom een incident tijdens de training bij de veiligheidscommissie. Maar trainers kunnen niet alles alleen: zie jij als lid iets gebeuren waarvan je denkt: dat kunnen wij als CS030 beter en veiliger, laat het ons dan vooral weten door ons te mailen op veiligheid@cs030.nl. Op die manier kunnen we ook op het gebied van veiligheid samen beter worden.

Rij alert, en stay safe!

Ook voor vragen of opmerkingen kun je een mailtje sturen naar veiligheid@cs030.nl. Wij verwerken meldingen van incidenten vertrouwelijk, maar als je je daar zelf niet veilig bij voelt, mail dan de vertrouwenspersoon via vcp@cs030.nl.

1 Opmerking


Voeg een reactie toe