De Utrechtse
Wielervereniging

Training Cyclo

De renners in de cyclogroepen trainen om zo goed mogelijk aan de start te staan van een of meerdere cyclosportieven. Bekende tochten zijn onder meer de Maratona dles Dolomites, La Marmotte en Les Trois Ballons.

Cyclosportieven (cyclo' s) zijn fietstochten met als doel het rijden van een zo snel mogelijke tijd. Voor iedere (leeftijds-) categorie deelnemers zijn tijdslimieten ingesteld die bepalen of je een gouden, zilveren of bronzen diploma krijgt. Bij de snelste deelnemers gaat het vooral om de eindklassering. Een cyclo is dus geen toertocht en ook geen officiële wedstrijd. Cyclosportieven vinden voornamelijk plaats in bergachtige gebieden waar flink wat hoogtemeters overbrugd moeten worden.

Leden die trainen voor een cyclo kunnen dat doen op drie niveaus:

Cyclo 1
De Cyclo 1-groep is voor renners die voor het eerst een cyclo willen gaan rijden. Vaak is het doel om de cyclo uit te rijden. De plaats in het klassement of de tijd doen er niet toe. Als voorbereiding op je eerste cyclo is het belangrijk om een goede duurconditie op te bouwen. De trainingen van Cyclo 1 zijn daarom gericht op het verbeteren van je uithoudingsvermogen om gedurende langere tijd bergop te kunnen fietsen. Qua vaardigheden is er extra aandacht voor veilig dalen (en klimmen) en groepsrijden. De meeste Cyclo 1-renners trainen in totaal twee à drie keer per week.

Cyclo 2
Als je al eens een cyclo uitgereden hebt en komend seizoen weer van plan bent om een cyclo te rijden om je tijd te verbeteren, is Cyclo 2 jouw groep. Ook hier is veel aandacht voor het verbeteren van het uithoudingsvermogen, maar daarnaast wordt vaker wat intensiever getraind om meer vermogen te kunnen leveren. Verder is er aandacht voor het verder aanscherpen van vooral daalvaardigheden en je skills in het peloton, zodat je op deze facetten tijd kunt winnen. De meeste renners in deze groep trainen drie keer per week.

Cyclo 3
Voor de fanatiekelingen die meerdere cyclo’s in een jaar willen rijden of zelfs voor een topklassering willen gaan, is er Cyclo 3. In deze groep wordt nog intensiever getraind dan in de Cyclo 1 en 2. Daarnaast worden in deze groep de vaardigheden op de fiets ontwikkeld die passen bij hogere snelheden. De meeste renners in deze groep trainen drie of vier keer per week.

Leden Login