De Utrechtse
Wielervereniging

Offroadtrainingen

In het winterseizoen faciliteert CS030 elke week op zondagochtend offroadtrainingen op de parcoursen in de omgeving van de stad. Je bent hierbij met zowel de mountainbike als de cyclocrosser van harte welkom.

De trainingen zijn geschikt voor alle niveaus - van beginnend tot gevorderd - en zowel technisch (gericht op het aanleren of bijschaven van de fietstechniek) als fysiek uitdagend. Verder is plezier een heel belangrijke factor! Wil je een keer op proef meetrainen, stuur dan een mailtje naar proef@cs030.nl.

Tijd en locaties
We verzamelen steeds om 9:45 uur, zodat we om 10:00 uur daadwerkelijk het bos in kunnen.

Als er in Zeist wordt getraind, verzamelen we bij de parkeerplaats van ’t Jagershuys aan de Woudenbergseweg 15 in Zeist.

In Amerongen/Leersum is de parkeerplaats Utrechtse Baan langs de N226, Maarsbergseweg bij Leersum the place to be.

Voor het Soesterhoogt starten we op de parkeerplaats tegenover Restaurant ’t Hoogt, N413, Van Weerden Poelmanweg 220, Soest.

Voor een training op de Nedereindse Berg verzamelen we om 9:45 uur bij het parcours aan de Nedereindseweg 501w in Nieuwegein.

Zie de kalender voor de locaties van de training. Let op! Als de staat van de parcoursen daar aanleiding toe geeft (bijvoorbeeld door overmatige regenval of vorst) kan besloten worden een andere route te gebruiken of de training af te gelasten. Dit wordt duidelijk gemaakt via de nieuwsbrief en de Facebook-pagina van CS030.

De routes
De afgelopen jaren is er enorm geïnvesteerd in het verbeteren van de bestaande, en de aanleg van nieuwe routes op de Utrechtse Heuvelrug. De routes zijn ontworpen door een
professional met aandacht voor duurzaamheid (afwatering) en bestaan vooral uit singletrack met een mooie ‘flow’. Ze zijn geschikt voor alle niveaus. Om hierop te kunnen rijden, is een vignet van 7,50 euro per jaar verplicht. Om de stichting Samenwerkingsverband Mountainbiken Utrechtse Heuvelrug te ondersteunen, heeft CS030 ook een ‘eigen’ stukje route gesponsord. Bij aanleg en onderhoud blijft hulp van vrijwilligers echter onmisbaar.

Mores
Voor een soepel verloop van de trainingen hebben we de volgende mores opgesteld. Deelname aan de trainingen veronderstelt kennis van deze mores:

Materiaal en veiligheid

 • Deelname aan een offroadtraining van CS030 kan alleen met een helm en geschikte kleding die beschermt tegen het weer, maar bijvoorbeeld ook tegen overhangende takken. Draag altijd handschoenen en neem een regenjackje of windstopper mee.
 • Vanzelfsprekend zorg je voor een degelijke en goed afgestelde fiets. Denk aan het balhoofd, de versnellingen en bedenk dat (schijf)remblokjes ’s winters vaak harder slijten dan je verwacht! Zorg dat je een reservebandje, pompje en multitooltje bij je hebt.
 • Voor aanvang van de training checkt de trainer het materiaal. Is dit onveilig, dan kun je uitgesloten worden van deelname aan de training.
 • Zorg dat je goed ontbeten hebt en voldoende eten en drinken bij je hebt voor onderweg. Horeca is vaak niet in de buurt, of nog gesloten op zondagochtend. Neem ook iets mee voor na de training.
 • Zorg dat je altijd een telefoonnummer van een van de trainers bij je hebt, voor het geval je de route kwijtraakt of niet verder kunt. Verder is het goed om iets op je lijf te dragen waar je naam op staat en een nummer dat gebeld kan worden in geval van nood. Eventueel ook medische bijzonderheden en bloedgroep. Tip: je kunt ook de gratis app ‘Ride ID’ op je smartphone downloaden. Zijn er bijzondere omstandigheden, meld dit dan vooraf aan de trainer.
Samen uit, samen thuis
 • Houd elkaar in de gaten, in het bos kan verdwalen zo gebeurd zijn.
 • Na afloop van de training evalueren we samen op de parkeerplaats, en wie op de fiets is kan samen rustig over de weg terug naar Utrecht fietsen.

Trail-etiquette

 • Voor de routes op de Heuvelrug is een vergunning vereist. Zorg dat je deze hebt voor je het bos ingaat.
 • We rijden alleen op routes waar biken toegestaan is.
 • Voorkom onnodig remmen om de ondergrond te sparen.
 • Respecteer plant en dier.
 • Houd rekening met wandelaars, ruiters en andere fietsers. Waarschuw elkaar en passeer rustig.
 • Roepen naar elkaar (links, rechts, tegen, achter) beperken we in het bos tot het minimum (volume én frequentie).
 • Als er te veel neerslag is gevallen worden de routes niet alleen modderig, maar ook veel kwetsbaarder voor beschadiging. Het kost veel (vrijwilligers)werk om die schade te herstellen. Mijd daarom de kwetsbare stukken als het te nat is in het bos. Als de staat van de routes dat vereist kunnen de trainingen verplaatst of afgelast worden.

Impressie van een training in de bossen van ZeistLeden Login